Pest Kontrol Prosedürü
Pest Kontrol Prosedürü

Pest Kontrol Prosedürü

Pest Kontrol Prosedürü

Pest kontrol prosedürü, haşere ve kemirgenlerle etkili bir şekilde mücadele edebilmek için işletmelere özel oluşturulan sistemlerdir. Pest kontrol şirketlerinin, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumunca yayımlanan Biyosidal Ürünlerin Kullanım Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğinde yer alan hususları yerine getirmeleri son derece önemlidir. Prosedürler, uluslararası standartlara uygun olacak şekilde oluşturulmalı, çalışmalar sistematik bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Sürecin tamamında prosedüre uygun adımların atılması, işletme ve konutların hijyenik görüntüye ulaşmasını sağlayacaktır.

Pest Kontrol Prosedürünün Kapsamı Nedir?

Pest kontrol hizmetinin yüksek kalitede verilebilmesi için oluşturulan sistem, pest kontrol prosedürü olarak tanımlanır. Haşere, kemirgen olmak üzere istenmeyen canlılarla etkili mücadele, insan sağlığını da doğrudan etkilediği için prosedürün belirlenmiş standartlar dahilinde hazırlanması oldukça önemlidir. Bu nedenle prosedüre dahil olan alt başlıklar bulunur. Bu başlıklar genel olarak şu şekildedir:

  • Pest kontrol hizmet sözleşmesi
  • Pest kontrol firmaları yeterlilik belgeleri
  • Pest kontrol hizmetini sunan servis elemanlarının yeterlilik belgeleri
  • İşletmede pest kontrol faaliyetlerinden sorumlu yetkilinin bulunup bulunmaması
  • İşletmenin yazılı bir pest kontrol programına sahip olup olmaması
  • Kullanılan ilaçların listesi
  • Yoğunluk haritalarının çıkarılması
  • Teknik denetleme raporları
  • Kullanılan kimyasallarla ilgili sağlık ve güvenlik bilgileri
  • Kontrol önlemlerinin alınması

Her bir adım, pest kontrol prosedürü içerisinde yer almalıdır. Prosedüre uygun çalışma yapılması, sürecin başından sonuna kadar doğru ve profesyonel bir şekilde hareket edilmesini olanaklı kılacaktır. 

Pest Kontrol Hizmet Sözleşmesi

Sürecin tamamını kontrol altına almak adına pest kontrol planları, yasal sorumluluklar başta olmak üzere pek çok bilginin bulunduğu belgelerdir. Dolayısıyla hizmet sözleşmesi, atılacak adım ve gerçekleştirilecek uygulamalar için önemli bir belge niteliğindedir.

Pest Kontrol Hizmeti Sunan Firmaların Yeterlilik Belgeleri

Pest kontrol hizmeti verecek olan firmaların, Biyosidal Ürün Uygulama Ruhsatına sahip olması gerekir. Bunun yanı sıra hem Türkiye hem de uluslararası standartlara uygun bir hizmet çerçevesinde hizmet sunulmalıdır. Aynı zamanda uygulamayı yapacak pest kontrol servis uzmanları, Biyosidal Ürün Uygulayıcı Sertifikasına sahip olmalıdır. Bunun yanı sıra işletmede pest kontrol faaliyetlerini analiz eden ve faaliyetlerin takibini gerçekleştiren yetkili isimler yer almalıdır.

Kullanılan İlaçların Listesi

Haşere ve kemirgenlerle mücadelede kullanılacak ilaçların listesi prosedürde bulunmak durumundadır. Kullanılan ilaçların biyosidal ürünler olması oldukça önemlidir. Aksi takdirde yasaya aykırı bir çalışma gerçekleştirilir. Ayrıca ilaçların insan ve evcil hayvan sağlığına herhangi bir zararının bulunmaması da gerekir. 

Pest Kontrol Hizmetleri Kapsamında Yoğunluk Haritalarının Çıkarılması

Pest kontrol çalışmalarıyla birlikte haşere ve kemirgenler gibi zararlı canlılarla ilgili çeşitli bilgiler edinilir. Bu bilgiler doğrultusunda istenmeyen canlıların bölgesel olarak tarifleri yapılır. Bunun yanı sıra yoğunluk haritaları çıkarılarak bu tür canlıların en fazla hangi bölgelerde bulundukları belirlenir. Trend analizleri olarak da adlandırılan çalışmaların tamamı, haşerelerle mücadelede son derece önemlidir.

Teknik Denetleme Raporları

Pest kontrol prosedürü kapsamında değerlendirilen bir diğer konu teknik denetleme raporlarıdır. Yapılan işlemlerin denetlenmesi gerektiğinden teknik denetleme raporları da prosedürde yer alır. İşletmede yürütülmekte olan pest kontrol faaliyetleri, elde edilen sonuçlar ve veriler, yılda minimum bir kere kontrol edilmelidir. Bunun yanı sıra raporlarda yer alan bilgiler gerekli değerlendirmelerden geçirilmelidir. 

Kontrol Önlemlerinin Alınması

Pest kontrol çalışmalarında var olan haşere ile kemirgenlerle mücadele önemli olmakla birlikte ilerleyen süreçler için kontrol önlemleri de alınmalıdır. Dolayısıyla yapılan analizlerle birlikte ortamın istenmeyen canlılardan arındırılması için gerekli çalışmalar gerçekleştirilir. Özellikle gıda üretim ve satış işlemlerinin yapıldığı işletmelerde bu tür önlemler almak, gıda sağlığını da olumlu yönde etkileyecektir. 

HEMEN TEKLİF ALIN
WhatsApp
Hemen Arayın
Hemen İletişime Geçin

PROFESYONEL İLAÇLAMA ÇÖZÜMLERİ

YAŞAM ALANLARINIZDA İSTENMEYEN MİSAFİRLERE KARŞI SİZLERİ KORUYORUZ.

İLETİŞİM