Pest Kontrol Nedir
Pest Kontrol Nedir

Pest Kontrol Nedir

Pest Kontrol Nedir?

Pest kontrol, bilimsel temellere dayalı haşere kontrol çalışmalarının tamamıdır. Konutlarda, iş yerleri ve üretim yapılan tesisler başta olmak üzere pek çok alanda; haşere ve kemirgenlerin varlık gösterdikleri bilinir. Birçok istenmeyen canlı, sıcaklıkların artmasıyla birlikte ortaya çıkarak insan sağlığına olumsuz etkide bulunur. Dolayısıyla bu tür durumlarda, sistemli ve profesyonel haşere ile kemirgen kontrolü çalışmalarının yapılması gerekir. Gözlem ve inceleme, nedenlerin tespiti, kontrol uygulamaları ve daha pek çok adımdan oluşan pest kontrol; çok daha hijyenik ve sağlıklı alanlara ulaşılmasını sağlar. 

Pest Kontrol Nedir, Nasıl Yapılır?

İnsan sağlığını olumsuz etkileyen ve haşere ile kemirgen sınıfına giren istenmeyen canlılarla her türden mücadele pest kontrol olarak adlandırılır. Yüksek teknolojik ekipmanlar kullanılarak yapılan ilaçlama çalışmaları, oldukça geniş ve kapsamlıdır. Temel olarak haşere ya da kemirgenin ortamdan uzaklaştırılması hedeflenir. Bununla birlikte istenmeyen canlıların ilerleyen süreçte oluşmasını engelleyen kontrol çalışmaları da bu pest kontrol kapsamında değerlendirilir.

Pest kontrolde çalışmaların etkili bir şekilde sonlandırılabilmesi için şu adımlar sırasıyla takip edilir:

  • Gözlem ve inceleme yapmak. Bu adımda haşere / kemirgenlerin bulunduğu alanda üst düzey teknolojik ekipmanlar kullanılarak gözlem gerçekleştirilir. İstenmeyen canlıların yoğunluklu olduğu alanlar tespit edilir. Riskin boyutu başta olmak üzere pek çok kıstas ön planda tutularak ilaçlama çalışmalarının çerçevesi belirlenir.
  • İnsan sağlığına zararlı canlıların davranışları ve alışkanları tespit edilerek kök nedenlerle ilgili analiz çalışmaları yapılır.
  • Haşere / kemirgenlerin bulunduğu alanın özellikleri, ilaçlama çalışmalarının ne şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğine dair analizler gerçekleştirilir.
  • Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış ilaçlar kullanılarak istenmeyen canlıların etkinlik gösterdiği alanlarda ilaçlama yapılır.

Pest Kontrole Neden İhtiyaç Duyulur?

Pest kontrol çalışmaları pek çok farklı amaçla yapılır. Bu amaçlardan ilki insan sağlığının koruma altına alınmasıdır. Haşere / kemirgenler, taşıdıkları virüs ve bakteriler nedeniyle birçok hastalığa davetiye çıkarır. Bu durum, insan sağlığının yanı sıra evcil hayvan sağlığını da olumsuz etkiler. Öte yandan tarım ürünlerini korumak için de haşere ilaçlama çalışmaları gerçekleştirilir. 

Haşere ile kemirgenler, binalar ve diğer yapıların hasar görmesine neden olabilir. Fare ve sıçanlar, elektrik tellerini kemirebilmekte olup bu durum, bina güvenliğini olumsuz yönde etkiler. Dolayısıyla haşere / kemirgenlerle etkili mücadele son derece önemlidir. Ayrıca gıda üretimi ve satışının yapıldığı alanlarda haşerelerin etkinliğini sonlandırmak, gıda güvenliği sağlayacaktır. 

Pest Kontrol için Kullanılan İlaçlar Nedir?

Pest kontrolde tercih edilen ilaç sayısı oldukça fazladır. İlaçların nitelikleri ve sayısı, ortamda bulunan haşere ve kemirgen türlerine göre değişiklik gösterebilir. Fakat kullanılacak ilaçların Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan biyosidal ilaçlar olması son derece önemlidir. Bu tür ilaçlar, içerisinde yer alan aktif maddeler sayesinde hem haşere hem de kemirgenlerin etkinliğini sonlandırır. Biyosidal ilaçlar insan ve evcil hayvan sağlığına olumsuz etkide bulunmadığından güvenli bir şekilde kullanılabilir. 

Başarılı Bir Pest Kontrol Çalışması için Hangi Hususlara Dikkat Edilmelidir?

Başarılı bir pest kontrol çalışması, ortamların çok daha hijyenik ve sağlıklı bir form elde etmesini sağlayacaktır. Bu nedenle yapılan çalışmaların ilgili prosedürlere uygun olması gereklidir. Kaliteli bir haşere / kemirgen kontrolü için genel olarak şu hususlara dikkat edilmelidir:

  • Ortam kontrolü yapılmalı, ortamda bulunan haşere / kemirgenlerin türü belirlenmelidir.
  • Alanında uzman çalışanlar üst düzey ekipmanlar kullanarak çalışmalarda bulunmalıdır.
  • İnsan sağlığına olumsuz etkisi bulunan ilaçların kullanımından kaçınılmalıdır.
  • Süreç planlı ve sistematik bir şekilde tamamlanmalıdır.

Her bir adım, haşere ile kemirgen kontrolünde istenilen sonuçlara ulaşılmasını sağlayacaktır.

HEMEN TEKLİF ALIN
WhatsApp
Hemen Arayın
Hemen İletişime Geçin

PROFESYONEL İLAÇLAMA ÇÖZÜMLERİ

YAŞAM ALANLARINIZDA İSTENMEYEN MİSAFİRLERE KARŞI SİZLERİ KORUYORUZ.

İLETİŞİM