Gıda İşletmelerinde Pest Kontrol
Gıda İşletmelerinde Pest Kontrol

Gıda İşletmelerinde Pest Kontrol

Gıda İşletmelerinde Pest Kontrol

Gıda işletmeleri, genel olarak gıda üretiminin gerçekleştirildiği üretim tesisleri olarak bilinir. Bununla birlikte gıda işletmesi kavramı oldukça geniş bir anlamı içerir. Gıdaların üretiminden lojistiğine, depolanmasından satışına kadar tüm bileşenler gıda işletmelerinin bir parçasıdır. İnsanların tükettiği hemen her türden gıdanın tüketim sürecine kadar uzanan yolculuğunun her aşamasında, sterilizasyon oldukça önemlidir. Hijyen koşullarına uygunluk kadar zararlı olarak tanımlanan böcek ve haşerelerle mücadele de bu sterilizasyon sürecinin bir parçası olmalıdır. Bu doğrultuda gıda işletmelerinde pest kontrol, yasal düzenlemelerle güvence altına alınmıştır. Gıda işletmelerinin zararlılarla mücadele etmesi, bir tercih olmaktan çok yasal bir zorunluluktur.  

Gıda İşletmelerinde Pest Kontrol Neden Önemlidir, Nasıl Olmalıdır?

Gıda işletmelerinde pest kontrol, gıda güvenliği standartlarının en önemli gerekliliğidir. Tam da bu sebepten dolayı gıda işletmeleri için pest kontrol, temel olarak tekil bir uygulama değildir. Geniş kapsamlı bir mücadele sistemini ifade eder. Dolayısıyla genel anlamda gıda işletmeleri için haşerelerle mücadele, yönetim sürecidir. Tam da bu sebepten zararlı yönetimi olarak tanımlanır. 

Gıda işletmelerinde zararlı yönetimi, sadece uygulama sürecinden ibaret değildir. Aynı zamanda sürecin ve yapılan işlemlerin dokümantasyon çalışmalarıyla belgelendirilmesi ve gerekli görülmesi halinde yasal mercilere teslim edilmesi gerekir. Dolayısıyla bu tarz işletmeler kesinlikle uzman desteği alarak sundukları hizmete paralel biçimde gıda güvenliği hassasiyetlerini göstermelidir. 

Gıda İşletmelerinde Zararlılarla Mücadele ve Yasal Gereklilikler 

Gıda işletmelerinde zararlılarla mücadele sürecinin en önemli bileşeni yasal gerekliliklerdir. Özellikle gıda üretimi yapan tesislerin virüs, bakteri ve mantar gibi mikroorganizmaların taşıyıcısı böcek ve haşere varlığına çok fazla dikkat etmesi gerekir. Bu durum toplum ve tüketici sağlığı açısından son derece hayati bir öneme sahip olduğu gibi aynı zamanda firma itibarı açısından da hayati öneme sahiptir. 

Dolayısıyla gıda işletmelerinde pest kontrol uygulamalarının temel olarak iki işlevi vardır. Bunlardan ilki ürünün steril ve hijyenik bir şekilde tüketici ile buluşmasını sağlamak, diğer ise firma itibarını üst düzeyde korumaktır. Bu iki duruma ek olarak gıda alanında faaliyet gösteren işletme ve üreticilerin uyması gereken yasal düzenlemeler de mevcuttur. 

25709 sayılı Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaçlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik, gıda güvenliğini düzenlemiştir. İlgili yönetmelikte gıda sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin haşere ve böceklerle mücadele kapsamında yapması gerekenler açık bir şekilde belirtilmiştir. Yine ilgili yönetmelikte zararlı yönetimine ilişkin detaylar paylaşılmış ve gıda işletmelerinin pest kontrol hizmetleri alması zorunlu hale gelmiştir. 

Gıda İşletmelerinde Pest Kontrolün Önemi

Gıda işletmelerinde pest kontrol, 25709 sayılı yönetmelikle bir dış hizmet olarak tanımlanmıştır. Yönetmelikle belirlenen dış hizmet akdi, gıda işletmelerinin dışarıdan profesyonel destek alması anlamına gelir. Bununla birlikte pest kontrol hizmetleri alırken mutlaka tecrübeli, deneyimli ve teknik yeterliliği yüksek firmalar tercih edilmelidir. 

Keza gıda işletmelerinde pest kontrol uygulamalarının dokümantasyon bölümü de doğru şekilde planlanmalıdır. Yasal gerekliliklerin sağlanması adına belgelendirme faaliyetleri en efektif şekilde yönetilmelidir. Bu durum da yine gıda alanında faaliyet gösteren firmaların profesyonel destek almasının gerekliliklerini gösterir. 

Gıda İşletmelerinde Pest Kontrol Nasıl Olmalıdır?

Gıda işletmelerinde pest kontrol, komplike ve tüm detaylarıyla planlanması gereken bir süreçtir. Sürecin en önemli ayağı olası böcek, haşere ve kemirgen istilalarını önleyecek tedbirler alınmasından geçer. Bu doğrultuda çevre ve iklim şartları değerlendirilmeli, hizmet sağlayan işletmenin içerisinde bulunduğu yapının karakteristik özelikleri tespit edilmelidir. Tüm bunlara ek olarak yönetmelik ve yasalarla belirlenen kriterler doğrultusunda rutin ilaçlama uygulamalarından faydalanılmalı ve dokümantasyon çalışmalarıyla belgelendirme faaliyetleri yürütülmelidir.  


HEMEN TEKLİF ALIN
WhatsApp
Hemen Arayın
Hemen İletişime Geçin

PROFESYONEL İLAÇLAMA ÇÖZÜMLERİ

YAŞAM ALANLARINIZDA İSTENMEYEN MİSAFİRLERE KARŞI SİZLERİ KORUYORUZ.

İLETİŞİM