Bit, Pire, Tahta Kurusu, Çıyanlar ve Akrepler Hakkında Bilgiler
Bit, Pire, Tahta Kurusu, Çıyanlar ve Akrepler Hakkında Bilgiler

Bit, Pire, Tahta Kurusu, Çıyanlar ve Akrepler Hakkında Bilgiler

TAHTA KURUSU


• Vücut büyüklükleri 3-6 mm, üstten basık, oval yapılıdırlar. İnsanların bulundukları her yerde bulunurlar.

• Kokularıyla tanınabilirler (ekşimsi koku). Değişik tipteki pülverizatörler ile kalıcı insektisit uygulaması yapılır. . Özellikle mikrokapsül formülasyonların uzun sürekli kalıcı etkisi bulunmaktadır.

PİRE


Ortalama 500-600 gün yaşar. Bu sürede her seferinde 6-10'lu gruplar halinde ergin bir pire yaşamı boyunca ortalama 400-500 yumurta bırakırlar. 30 cm yükseğe ve 50 cm uzağa sıçrayabilirler. İnsanlardan ve memeli hayvanlardan kan emerek beslenirler.

Kapalı alanların ilaçlanmasında; halı altları, uyuma yerleri ve yataklar, hayvanları yattığı yerler, tabandaki yarık ve çatlaklar ilaçlanmalıdır.

BİT


Kuş, memeli hayvan ve insanların derileri üzerinde parazit olarak yaşarlar.

2-3 mm boyunda, yassı vücutlu kanatsız böceklerdir. Ağız yapıları delici-emici yapıdadır. Kıllara tutunabilmesi için ayak uçları çengel tırnaklıdır. Ömrü 1 ay kadardır.

Baş, kıl, elbise, at, köpek biti en çok bilinenlerdendir. Memelilerde asalak olarak yaşayanlar; insanlar, maymunlar, toynaklı memeliler (at, koyun, sığır vs.), kemiriciler (tavşanlar, fareler vs.), etçil memelilerden bazıları (köpek, kurt, morslar) üzerinde barınırlar. İnsanlar üzerinde yaşayan bitler üç türlüdür:

Bitler kopan parçaları, deriden salgılanan yağ ve bazen kan ile beslenirler. Bit'in yumurtası sirke adını alır tükürüğünden salgılanan yapışkan bir madde ile saça yapışır. Özel ilaçlı şampuanlar ve ince taraklar olmadan saçtan koparılamaz. Bitler ortalama bir hafta yaşarlar.

Çiyanlar Hakkında Bilgiler


Çiyan türüne göre değişik boyutlarda olabilir. Çıyanlar çokayaklılar (Chilopoda) grubuna girer. Bina çevrelerinde yaşayan çiyanların boyu genelde 5 cm. civarındadır. Çiyan, türüne göre kahverengi veya turuncu olabilir. Çiyan 17 çift anteni olan zehirli bir hayvandır. Çiyan sokması acı vericidir. Çiyan gündüzleri genelde etrafta görünmez. Evlerde nemli, loş ve karanlık yerleri saklanma yerleri olarak kullanırlar. Bahçelerde ise taşların altlarında çiyanlara rastlamak mümkündür. Çiyan beslenmek için geceleri ortaya çıkar. Çiyan üreme alanları boşaltılarak bu alanlarda kalıcı ilaçlar ile ilaçlama yapılmalıdır. Kendi çabalarınız ile çiyan zararlısından kurtulmanız mümkün değildir. Çiyanların iç mekanlara gelmesini önlemek için de uygulanması gereken bir dizi önlemler vardır. Bunlar; binaların dış cephelerindeki çatlak ve deliklerin kapatılması, sarmaşık gibi yoğun bitkilerin binadan uzak tutulması şeklinde sıralanabilir.

Akrepler Hakkında Bilgiler


Ev içerisinde ise çatlak ve yarıklar macun veya alçıyla doldurulmalıdır. Bu nedenle saklanma yerlerinin elimine edilmesi akrep sokmalarını büyük ölçüde engelleyecektir. Eğer akreplerin saklanma yerleri yok edilemiyorsa o zaman kimyasal mücadeleye başvurulmalıdır.

Binaların içerisinde akreplerin girebilecekleri veya saklanabilecekleri tavan araları, bodrumlar, mobilyalar gibi alanlara insektisitler uygulanır. Açık alan uygulamalarında insektisitler toprakla temas eden yapının herhangi bir bölümü (örneğin kapı sundurması temelli), duvarlar zeminden itibaren 0.6 metre yüksekliğinde ilaçlanmalıdır. Tahta, kereste ve odunlar da ilaçlanabilir ancak çalılar ilaçlanmamalıdır.

HEMEN TEKLİF ALIN
WhatsApp
Hemen Arayın
Hemen İletişime Geçin

PROFESYONEL İLAÇLAMA ÇÖZÜMLERİ

YAŞAM ALANLARINIZDA İSTENMEYEN MİSAFİRLERE KARŞI SİZLERİ KORUYORUZ.

İLETİŞİM