Depolanmış Ürün Zararlıları
Depolanmış Ürün Zararlıları

Depolanmış Ürün Zararlıları

Buğday biti (Sitophilus granarius)

Ergin, parlak koyu kahve veya esmer renkli 3-5 mm boydadır. Baş, ucunda bir çift  kuvvetli mandibula bulunan bir hortumla son bulur. Alt kanatlar körelmiş  olduğundan uçamazlar. Pronotum ve elitraların üzerleri noktalıdır. Yumurtalar  beyaz renklidir. Larvalar krem renkli 2.5-3 mm boyda ve bacaksızdır. Pupa sarımsı  beyaz renkli ve 4 mm boydadır. Pupanın hortum, baş ve bacakları belirgindir.  

Erginler bir hafta içinde çiftleşerek yumurta bırakmaya başlar. Ergin dişi,  yumurtalarını buğday tanesinin embriyoya yakın kısımlarına hortumu ile açtığı  deliklere bırakır. Bu delik jelimsi bir ağız salgısı ile kapatılır. Yumurta sayısı 150- 300 arasında değişir. Yumurta, larva ve pupa dönemi tane içinde geçer. Elverişli  koşullarda gelişme süresi 30-45 gündür. Ülkemiz koşullarında 3-4 döl verir. ,


Pirinç biti (Sitophilus oryzae)

Ergin rengi kırmızımsı esmer ile kahverengi arasında değişir. Boyu 2.5–4.0  mm’dir. Baş kısmında, ucunda ağız parçalarının yer aldığı uzun bir hortum vardır.  Pronotum ve kın kanatlar üzerinde uzunca derin noktalar bulunur. Protoraksta ise  oldukça sık nokta şeklinde çukurluklar bulunur. Kın kanatlar üzerinde dört tane  kırmızımtırak sarı leke vardır. Pirinç biti erginleri, iyi gelişmiş zar kanatları ile  uçma yeteneğine sahiptir. Yumurtalar parlak beyaz rengindedir. Larva, beyaz  sarımsı renkli, 2.5–3.0 mm boyda ve bacaksızdır. Başları kahverengi olup daima  kıvrık olarak dururlar. Pupa, önce beyaz, sonra sarımsı renkli olup, 3.5–4.5 mm  boydadır.  

Pupa döneminden çıkan erginler bir hafta sonra çiftleşir ve yumurta bırakmaya  başlar. Yumurtalarını mısır tanesinin genellikle embriyo kısmına yakın yerlerdenağız parçaları ile açtıkları deliklere bırakırlar. Ergin dişi, bu deliği ağzından  salgıladığı bir madde ile kapatır. Larva ve pupa dönemini tane içinde geçirir.  Erginler 6–8 ay yaşarlar ve bu süre içinde 120-280 yumurta bırakır. Yılda 5–6 döl verir. Bu türde kanatlar gelişmiş olduğundan uçabilirler ve yaz aylarında tarlada  bulunan mısır koçanları üzerindeki tanelere yumurta bırakırlar. Hasatla birlikte  ambara geçirerek burada zararlı olur.  


Ergin, esmer kırmızı renkli 2.5–3 mm boyda ve silindirik şekillidir. Baş, göğsün  altına eğik durduğu için kamburumsu bir görünüşe sahiptir. Pronotum ve elitralar  üzerinde ince noktalar bulunur. Erginler gelişmiş zar kanatları ile uçma yeteneğine  sahiptir. Yumurta, pembe renkli ve armut biçimindedir. Larva beyaz renkli ve 5  mm boydadır. Pupa önceleri beyaz sonra kahverengindedir.  

Erginler çiftleşmeden hemen sonra yumurta bırakmaya başlarlar. Ergin dişi tek  yada kümeler halinde 300-500 yumurta bırakır. Çıkan larvaların bir kısmı, delerek  girdikleri hububat tanesi içinde gelişir. Bir kısım larva ise erginlerin oluşturdukları  un ve kırıntılar içinde beslenerek geliştikten sonra tane içine girer. Pupa dönemi  tane içinde geçer. Ergin olan birey, taneyi delerek dışarı çıkar. Uygun koşullarda   gelişme süresi bir aydır. Yılda 3–4 döl verir. 

Kapra böceği (Trogoderma granarium) 

Erginler, kırmızımsı kahve renkli ve oval şekillidir. Vücut üzerinde açık renkli  enine bantlar ve kıllar bulunur. Ergin dişi 2.5, erkek 1.8 mm boydadır. Yumurta  saydam beyaz renklidir. Larva yaşına göre 0.5–5.5 mm boyda, halkalı bir görünüşe  sahiptir. Vücut çok sayıda sert esmer kıllarla kaplıdır. Vücut sonunda uzun bir kıl  demeti bulunur. Pupa soluk esmer renkli, sırtı hariç diğer bölümleri tüylerle  kaplıdır.  

Kapra böceği erginleri besin almadan 14–22 gün yaşar. Ergin dişi 30–126 adet  yumurta bırakır. Yumurtadan çıkan larva ortamdaki gıdaları yiyerek gelişir. Larva  5–6 gömlek değiştirerek pupa olur. Normal koşullarda gelişme süresi 40-56  gündür. Yılda ortalama 4-5 döl verir. Elverişli koşullarda döl sayısının 12’ye kadar  çıktığı bilinmektedir. İlk kez Hindistan’da tuğla delikleri arasında bulunması nedeniyle Kapra böceği adını alan zararlının mücadelesini zorlaştıran bazı önemli  yaşayış özellikleri vardır. Örneğin, larvalar 4–5 yıl beslenmeden yaşayabilirler.  Ayrıca larvaların bulundukları ambarda yarık ve çatlaklarda barınma alışkanlıkları  vardır. 

Ergin parlak koyu kırmızı renkli, 3.5–4.0 mm boyda, yassı şekilde olup, baş ve göğüs sık noktalıdır. Kın kanatların üzeri boyuna ince çizgilidir.  

Kırma biti’nde gözün ön kısmındaki şakak çıkıntısı göz hizasını geçer; Un biti’nde  ise geçmez (Şekil 126). Bu iki türü birbirinden ayıran en belirgin özellik ise Un  biti’nde antenlerin son üç halkasının diğerlerinden daha geniş olmasıdır (Şekil  126). Her iki türün yumurtası beyaz renklidir. Larvalar olgunlaştığında 5–7 mm  boyunda, sarımsı krem rengi-açık kahve renkli bir hal alır (Şekil 127). Pupa önce  beyaz sonra sarı renge dönüşür.  

Erginlerin yaşama süresi ortalama 1 yıldır. Ancak erginlerin 3–4 yıl kadar  yaşayabildiği bilinmektedir. Ergin dişi yaşadığı sürece 300-400 adet yumurta  bırakır. Gıda ortamına bırakılan yumurtalar, kabuklarında yapışkan bir madde  olması nedeniyle gıda ile örtülüdür. Larva 5 gömlek değiştirdikten sonra pupa olur.  Normal koşullarda gelişme süresi 46–60 gündür. Her iki tür yılda 3-4 döl verir.  


Boynuzlu böcek (Gnathocerus cornutus)

Ergin parlak kırmızımsı esmer renkli, 3–4 mm boydadır. Ergin erkeklerde  mandibula (çene) boynuz biçimini almıştır. Alnın iki yanında konik şekilli, iki  çıkıntı bulunur. Yumurta beyaz renklidir. Larva, silindirik şekilli, sarı renkli 7-9  mm boyundadır. Pupa sarımsı kahve renkli 3-4 mm uzunluktadır.  Erginler 1 yıl kadar yaşarlar. Ergin dişi, gıda ortamına 100-200 yumurta bırakır.  Gelişme süresi 6-8 haftadır. 


Testereli böcek (Oryzaephilus surinamensis) 

İnce, uzun, yassı şekilli, kırmızıdan koyu kahveye kadar değişen renkte bir böcek tir. Boyu 2.5–3 mm’dir. Pronotumun her iki yanında 6’şar adet testere dişi şeklinde  çıkıntı vardır. Yumurta beyaz renkli, ince ve uzun şekillidir. Larva silindirik şekilli,  

beyaz renkli ve 3 mm uzunluktadır. Pupa krem renkli 3–3.5 mm boydadır. Erginler 8–10 ay yaşarlar. Bir dişi ortalama 170 adet yumurta bırakır. Larva 5  gömlek değiştirerek pupa olur. Uygun koşullarda gelişme süresi 5-6 haftadır. Yılda  5–6 döl verir.  

Ergin, parlak koyu kahve veya siyah renkte ve 14–17 mm boydadır. Pronotum ince  segmentli, kın kanatların üzeri boyuna ince çizgilidir. Yumurta beyaz renkli ve  fasulye tanesi biçimindedir. Larva 25-30 mm boyda, sarı renkli ve segmentli bir  görünüme sahiptir. Genel olarak büyük bir tel kurdu larvasını andırır. Pupa, 14–15 mm boyunda, önceleri beyaz sonraları koyu renklidir.  

Ergin dişi gıda ortamına tek tek veya toplu olarak 400-500 kadar yumurta bırakır.  Larva 17–18 gömlek değiştirerek gıda ortamında pupa olur. Yılda 1 döl verir.  

Ekin kara ambar böceği (Tenebriodes mauritanicus) (Şekil 131):  Ergin parlak esmer renkli, yassı ve uzun şekilli, 10-11 mm boyundadır. Elitralar  üzerinde enine çizgiler bulunur. Toraks ve abdomen ince bir bölme ile bağlıdır.  Yumurta beyaz renkli ve ip biçimlidir. Larva kirli beyaz renkli ve 15-18 mm  uzunluktadır. Vücut kıllarla kaplıdır. Son iki göğüs segmentinde ikişer adet koyu  leke bulunur. Pupa krem renkli ve 8-10 mm boyundadır.  Erginler iki yıl kadar yaşar ve bu sürede dişi, gıdalar üzerine 900-1000 kadar  yumurta bırakır. Larva süresi koşullara bağlı olarak 2-14 aydır. Uygun koşullarda  gelişme süresi 62-78 gündür. Larvalar uzun bir süre beslenmeden yaşayabilirler.  Yılda 1 döl verir. 

Küçük kırma biti (Cryptolestes ferrugineus)

Erginler yassı şekilli, kırmızımsı kahve renkli, 1.5 mm kadar boyda küçük  böceklerdir. Erkek bireylerin antenleri dişilerin antenlerinden daha uzundur. Ön  kanatlar abdomeni tamamen örter. Arka uca doğru çok kısa, yatık kumral kıllar  ihtiva eder. Uzunluğuna az görülen iki sıra noktalı paralel çizgiler mevcuttur. Larva  beyaz renkli 3 mm boydadır. Pupa sarımsı krem renkli, 1.4 mm boydadır.  

Erginler yumurtalarını gıda içine bırakır. Gelişme süresi 5-9 haftadır. Olgun larva pupa olmadan önce çevresindeki gıda maddelerini vücuduna yapıştırır ve bu  barınak içinde pupa olur. Yılda 3–4 döl verir. 


Pirinç kırma biti (Latheticus oryzae) 

Ergin parlak kırmızımsı kahve renkli, basık şekilli  2.5–3 mm boydadır. Antenler uca doğru genişler. 

Elitraların üzeri boyuna ve enine çizgilidir.  

Yumurta beyaz renkli, ince uzun biçimlidir. Larva  

ve pupa görünüş olarak Kırma bitininkine çok  benzer.  

Uygun koşullarda gelişme periyodu 4-5 haftadır.  

Yılda birkaç döl verir.  

Pirinç kırma biti  ergini. 

Arpa güvesi (Sitotroga cerealella)

Ergin sarımsı veya sarımsı esmer renklidir. Ergin dişi 5-7, erkek 4-5 mm boydadır.  Antenler vücuttan uzundur. Kanat açıklığı 12-14 mm’dir. Vücutları uzun tüylerle  kaplıdır. Yumurta, önce gri beyaz sonraları kırmızımsı renkte ve elips biçimdedir.  Larva beyaz veya pembemsi renkte, kıllı vücutlu ve olgunlaştığında 4-5 mm  boydadır. Pupa parlak saman renkli 4.5-5.0 mm uzunluğundadır.  

Arpa güvesi ürüne daha tarlada iken bulaşır. Mayıs ayında ambarları terk eden  güveler çiftleşir ve yumurtalarını olgunlaşmakta olan hububat başaklarına  bırakırlar.  

Ambarda ise dişiler, yumurtalarını hububat taneleri üzerine bırakırlar. Ürün  genellikle tarladan bulaşık gelir. Bir dişi 100-300 hatta 400 kadar yumurta bırakır.  Çıkan larva tane içine girerek beslenmeye başlar. Larva ve pupa dönemini tane  içinde geçirir. Olgun larva, pupa olmadan önce ergin için çıkış deliği açar, uygun  koşullarda süresi 46–58 gündür ve yılda 3–4 döl verir.  

Değirmen güvesi (Ephestia kuehniella) 

Ergin güve dumanlı gri renkte ve 10-14 mm boydadır. Ön kanatlar üzerinde enine  zikzak bantlar vardır. Arka kanatlar sarımsı beyaz renkli ve saçaklıdır. Kanat  açıklığı 16-20 mm’dir. Yumurta beyaz renkli ve oval şekillidir. Larva krem renkli  ve kıllarla kaplıdır. Kıl diplerinde kahve renkli pigment halkalar bulunur. Olgun  larva 12-19 mm boydadır. Pupa sarımsı kahve renkli ve 9 mm boydadır.  

Erginler 1-2 hafta yaşarlar. Ergin dişi, yaşam süresince 140 adet yumurtayı gıda  ortamına bırakır. Olgunlaşan larva gıda ortamını terk ederek, ambardaki yarık,  çatlak, girinti vs. yerlerde kokon örerek pupa olur. Gelişme süresi normal  koşullarda 6-8 haftadır. Yılda 3-4 döl verir.  


Un güvesi (Pyralis farinalis)


Ergin, kırmızımsı esmer renkli, boyu 10–12 mm, kanat açıklığı 22–26 mm olan bir güvedir.  

Ön kanatların ucunda ve sonunda kızılımsı  kahverengi zikzak bantlar vardır. Ön ve arka  kanatlar saçaklıdır. Larva grimsi beyaz renkli,  

18-20 mm uzunluğundadır. Larvaların vücudu  kıllarla kaplıdır. Pupa beyaz bir kokon içinde kahve renkli ve 6–8 mm boydadır.  

Ergin dişi bir haftalık yaşam süresi içinde gıda ortamına 200-400 kadar yumurta bırakır.  Gelişip olgunlaşan larva kokon içinde pupa  olur. Elverişli koşullarda gelişme süresi 6-8 haftadır. 


Kuru meyve güvesi (Plodia interpunctella)

Erginin ön kanatlarının dip kısmı sarı, uç kısmı kırmızı ve koyu lekelidir. Boyu  ortalama 9 mm, kanat açıklığı 18 mm’dir. Arka kanatlar sarımsı gri renklidir  

Larva kirli beyazdan pembemsi kreme kadar değişen renklere sahiptir. Larva boyu 10-12 mm uzunluğundadır. Pupa kokon içinde, kahve renkli 6-8 mm boydadır.  

Erginler pupa döneminden çıkar çıkmaz, çiftleşerek yumurta bırakmaya başlarlar.  Ergin dişi 2-4 haftalık yaşam süresince gıda ortamına 300-400 kadar yumurta  bırakır. Larva 5 gömlek değiştirdikten sonra kokon örerek pupa olur. Gelişme  süresi uygun koşullarda 37-52 gündür. Yılda koşullara bağlı olarak 2–5 döl verir.  

Un akarı (Acarus siro)

Saydam beyaz renkli, yumuşak vücutlu, küçük canlılardır. Gözle görülmeleri  zordur. Erginler 4 çift bacaklı, 0.4 mm boydadır. Bacaklarında ve vücut sonunda  uzun kıllar vardır. Larva erginden daha küçük boylu ve 3 çift bacaklıdır. Un akarı  yüksek nemli ve sıcak koşulları sever. Bu koşullarda gelişme süresi 2 hafta  kadardır.  

Ülkemizde ambarlanan hububat ve hububattan üretilen ürünler, yukarıda sözü  edilen zararlıların saldırısına uğrayarak, çeşitli yönlerden kayıplara uğramaktadır. Ambar böcekleri, bulaştıkları ürünlerde yoğun bir biçimde beslenerek ağırlık, teknolojik değer ve tohumluk kayıpları oluştururlar. Bu kayıpların yanı sıra,  zararlıların gömlek kalıntıları, pislikleri ve salgıladıkları ağ maddeleri nedeniyle,  ürün nitelik kayıplarına uğrar.  

Yoğun bulaşmalarda üründe küflenme, kızışma ve kokuşmalar ortaya çıkar. Buna  ek olarak zararlılar ile bulaşık ürünlerin tüketilmesi, insan sağlığı yönünden  sakıncalar taşımaktadır. Bu tür maddelerin tüketilmesiyle, solunum yolları alerjisi,  kaşıntı, iştahsızlık, gelişme gecikmesi gibi belirtiler ve bakteriyel enfeksiyonlar  ortaya çıkabilmektedir.  

Ambarlanmış hububatta zararlı olan böcekler, birinci ve ikinci derecede zararlı  böcekler olarak iki gruba ayrılırlar.  

Birinci derecedeki zararlılar doğrudan sağlam tanede zarar yapabilmektedir.  Buğday biti, Pirinç biti, Kapra böceği, Arpa güvesi ve Ekin kambur biti birinci  grupta yer alırlar.  

Bu zararlılar tarafından oluşturulan kırıntılarla beslenen, ancak sağlam tanede  zararlı olmayanlar ise ikinci grupta yer alırlar. Kırma bitleri, Un kurdu, Testereli  böcek, Küçük kırma biti, Ekin kara böceği ikinci gruba giren ve varlıkları birinci  derecedeki zararlılara bağlı olan türlerdir.  

Ambarlanmış hububat ve hububat ürünleri zararlılarının neden olduğu ürün  kayıpları, kesin verilere dayanmamakla birlikte genel olarak yılda ortalama %10  dolayında kabul edilmektedir. Bu kaybın değer yönünden en yüksek düzeydeki  ambarlanmış üründe ortaya çıkması, sorunu ekonomik yönden daha da önemli  kılmaktadır.

Hububat ambar zararlılarından Kapra böceği Güney ve Güneydoğu Anadolu  bölgesinde, diğerleri ise tüm bölgelerimizde bulunmaktadır.  


4. KONUKÇULARI  

Yukarıda hububat ve ürünleri zararlıları olarak belirtilen türler, çok konukçulu  olmakla birlikte, birinci derecede tercih ettikleri ürünler vardır. Bu zararlıların bu  tercihleri ve en fazla zarar verdikleri ürünler dikkate alınarak konukçuları aşağıda  belirtilmiştir: 

Buğday biti, Pirinç biti, Ekin kambur biti ve Arpa güvesi: Tüm hububat  çeşitleri. 

Kapra böceği: Hububat çeşitleri, süt tozu, bira mayası, organik kuru maddeler,  kuru meyve, sebze tohumları, keten tohumu, pamuk tohumu vb. materyaller.  

Kırma biti, Un biti, Boynuzlu böcek, Pirinç kırma biti, Küçük kırma biti, Ekin  kara böceği ve Un kurdu: hububat kırması, un ve undan üretilen makarna, bisküvi vb. maddeler, kepek, çorbalık materyal, nişasta ve bazı yağlı tohumlar.  

Testereli böcek: Un ve ürünleri, kuru meyve, kuru tütün, kuru sebzeler.

Değirmen güvesi ve Un güvesi: Un ve ürünleri, hububat, bazı kuru meyveler, kuru  sebze, kakao, baharat vb. Maddeler.  

Kuru meyve güvesi: Kuru incir, kuru kayısı, fındık, kuru üzüm, yağlı tohumlar,  hububat, un ve ürünleri, kakao ve baharat.  

Un akarı: Hububat, un ve undan üretilen maddeler.  

5. DOĞAL DÜŞMANLARI VE ETKİNLİKLERİ  

Ambarlanmış hububat ve ürünlerindeki zararlıların ülkemizde oldukça çok sayıda  doğal düşmanı saptanmış olmakla birlikte, bu doğal düşmanların etkinlikleri ve  zararlı kontrolünde kullanılması olanakları üzerinde özel bir çalışma yapılmamıştır.  

Ege bölgesinde Değirmen güvesi ve Kuru meyve güvesi’nin larva paraziti olarak canescens (Grav.) (Hym.: Ichneumonidae) türü de aynı zararlıların larva paraziti  olarak saptanmıştır.  

Arpa güvesi’nin larva predatörü olan ve Arpa uyuzu olarak anılan Pyemotes  (Pediculoides) ventricocus Newp. (Acarina: Pediculoidae) türüne, zararlının  bulunduğu tüm ortamlarda rastlamak olasıdır; Ancak zararlı aleyhine çalışan bu  akar türü gerek kalıntıları ile ürünün niteliğini bozması, gerekse ürüne temas  edildiğinde vücuda bulaşarak kaşıntılara yol açması gibi nedenlerle istenmeyen bir  doğal düşman özelliği taşımaktadır.  

6. MÜCADELESİ  

Hububat ve ürünleri zararlıları, ürüne değişik yollardan bulaşmaktadırlar. Kimi  zararlılar ambarda vardır ve ürün ambara konulduktan sonra bulaşır. Kimi zaman  ürüne ambar öncesi devrelerde bulaşır ve ambarda zararını sürdürür. Bazen ne  ambar ne ürün bulaşıktır ve zararlı ya uçarak ya da değişik etkenlerin taşıyıcılığı ile ambara ve ürüne bulaşır. Bu nedenlerden dolayı söz konusu ürünlerin ambarlanma sında temel ilke, temiz ambara temiz ürün konulması ve ürünün ambarlama  süresince bulaşmalardan korunması gerekir. Bu nedenle ürün daha ambara  girmeden önce mücadele önlemleri uygulamaya konulmalıdır.  

Yukarıda belirtildiği gibi hububat ve mamullerinde zararlı olan türler, genel olarak  aynı ortamda ortaklaşa zarar yapar. Bu nedenle uygulanacak mücadele önlemleri bunların tümünü hedef alacak biçimde düzenlenmiştir.  

Kültürel Önlemler  

Ambarda ürüne sağlıklı bir ortam sağlamak amacıyla; kültürel önlemler iki aşamalı  olarak uygulamaya konulur.  

İlk aşamada ürün ambara konulmadan önceki önlemler uygulanır: – Ambar eski ürün artıklarından temizlenir,

– Zararlı girişini engellemek üzere pencerelere uygun sıklıkta tel geçirilir.  

– Ambar serin, havadar, aydınlık ve aktarmaya olanak verecek şekilde  bölmeli olması için gerekli önlemler alınır.  

– Ambarın iç ve dış yüzeyleri kireçle badana edilir.  

– Ambar zararlılarına konukçuluk edebilecek diğer gıda maddeleri ve eski  ürün artıkları ambardan uzaklaştırılır.  

– Ambar yüzeylerindeki yarık, çatlak vb. böceklere barınma olanağı  sağlayacak girintiler sıva ile kapatılır.  

İkinci aşamada ürün ambara alınırken ve alındıktan sonraki önlemler  uygulanır: 

– Yeni ürün eski üründen ayrı olarak depolanır  

– Ürünün nemi %13’ten fazla olmamalıdır

– Ürünün kırıksız olması; taş, toz vb. yabancı madde içermemesine özen  gösterilir.  

– Ürün çuvallı ise ızgaralar üzerine istiflenir. Dökme ürün ise tek yığın  olarak değil, bir kaç yığın halinde ambarlanır. Yığın ve istifler ile duvar  arasında 0.5 m aralık bırakılır.  

– Ürün ambarda kaldığı sürece, en az 20 günlük aralarla kontrol edilir. Bu  kontrollerde, üründe zararlı bulaşması olup olmadığı aranır. Ayrıca,  mümkünse ürünün sıcaklık ve nemi ölçülerek, zararlılar için uygun  ortam oluşup oluşmadığı incelenir. Zira sıcaklık ve nem zararlı  gelişmesi için önemli ekolojik etkenler olduğundan, ürünün nemi  %9’dan daha düşük ise böcek faaliyeti durur. %15 ve üzerindeki nem  oranları ise zararlıyı ve zararı artırır. Hububatta ambar zararlıları için  kritik sıcaklıklar ise şöyledir. 10°C ve altındaki sıcaklıklarda genelde böcek faaliyeti(üreme-zarar) durur. 15°C’de gelişme yavaştır. 20- 30°C’de ise uygun sıcaklıklardır. 35°C’de üreme durur. 40-42°C’de  ölüm başlar.  

Kimyasal Malzeme

Boş ambar ilaçlaması: Kültürel önlemler bölümünde belirtilen ambarın kireçle  badana edilmesi işleminden sonra, ambardaki olası bulaşmaları önlemek üzere,  ambarlamadan 15 gün önce uygulanır.  

Koruyucu ilaçlama: Ürün ambara konulmadan önce, ürünü ambarlama sürecince  böceklerden korumak amacıyla uygulanır. 

Dolu ambar ilaçlaması: Ürün ambarda iken bulaşma görüldüğünde gazlama  şeklinde uygulanır. Ürünün ambarlama süresi içinde kültürel önlemler bölümünde  belirtilen periyodik kontrollerde zararlı bulaşması görüldüğünde, önce bu  bulaşmanın düzeyi saptanır. Bunun için çuvalla ya da dökme ürünün değişik yer ve  derinliklerinden ürün alınarak paçal yapılır. Bu paçaldan 500 g örnek çekilir. Bu  örnekte 3 ya da daha fazla zararlı görüldüğünde dolu ambar ilaçlaması yapılır.  

Ancak, Kapra böceği iç ve dış karantina zararlısı olduğundan, tek böcek saptan ması halinde dahi uygulama yapılır. 

Bu uygulama ambar öncesi dönemdeki bulaşmalar için de yapılır ve ürünün  ambara canlı organizma içermeden konulması sağlanır. Ayrıca koruyucu olarak ilaçlanmış üründe aynı düzeyde bulaşma saptanırsa bu ürüne de dolu ambar  ilaçlaması uygulanır.  

Boşluk ilaçlaması: Un üretilen ya da depolanan birimlerde bulaşma görüldüğünde  uygulanır.  

Kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları Bakanlık tarafından yayınlanan “Bitki Koruma Ürünleri” kitabında tavsiye edilen  bitki koruma ürünleri ve dozları kullanılır. 

Kullanılacak alet ve makineler 

Boş ambar ilaçlaması: Basınçlı pülverizatör veya atomizör kullanılır.  

Koruyucu ilaçlama: Ürünün ilaçla karışımını sağlamak için, ilaçlama bidonla rından yararlanılabilir. Ya da bu karışımı sağlamak için ürünün üzerine döküleceği polietilen örtü ve branda bezi ile karıştırıcı olarak kürekten yararlanılabilir.  

Dolu ambar ilaçlaması: Bu ilaçlama, gazlama (Fümigasyon) yöntemi ile uygula nacağı için gaz geçirmez oda (fümigatuvar) ya da çadır gereklidir. Metil bromit  uygulamasında aplikatör veya anahtar kullanılır. Alüminyum fosfit ise sonda veya  el ile uygulanır. Ayrıca Metil bromit ile çadır altı uygulamaları için kum torbaları  ve gaz dağıtım düzeni kullanılır.  

Boşluk ilaçlaması: Uygun pülverizatör veya atomizörle yapılır

Boş ambar ilaçlaması: Uygulama için ambarın tüm yüzeylerinin alanı hesaplanır.  Bu alan için harcanacak ilaç, önceden kalibrasyon yapılarak, hesaplanan  miktardaki su ile karıştırılır, bu karışım ile ambarın tüm yüzeyleri yıkama şeklinde  ilaçlanır.  

Koruyucu ilaçlama: Burada uygulanacak teknik, ilaçla ürünün homojen karışımı nı sağlayacak yeterlikte olmalıdır. Bunun için küçük miktarlardaki hububat için  ilaçlama bidonları amaca uygun olarak kullanılır. Bidon içine ilaçlanacak hububat  ve yeterli ilaç konulduktan sonra bidon 4-5 dakika süreyle çevrilir. Bundan sonra  ürün alınarak ambara konulur. İlaçlanacak ürün miktarı fazla ise birer tonluk  partiler halinde ilaçlanır. Bu miktar hububat, uygun bir örtü üzerine dökülür.  Yeterli miktardaki ilaç, yığın üzerine homojen bir şekilde dağıtılır. Daha sonra  yığın kürekle 5-6 kez aktarılarak karışım sağlanır ve ürün ambara alınır.  

Ürün fümigasyonu: Metil bromit ve Alüminyum fosfit etkili maddeli fümigant larla yapılan bu ilaçlamada fümigasyon tekniği uygulanır. Bu uygulamada bulaşık  ürün gaz geçirmez bir oda ya da çadır altına alınarak bu ortama ekli tabloda  belirtilen dozda fümigant verilir ve ürün gerekli süre içinde bu ortamda tutulur. 

Metil bromit ile yapılan uygulamalarla doz ve çevre sıcaklığına bağlı olmakla  birlikte süre genellikle 24 saattir. Alüminyum fosfit uygulamalarında ise süre çevre  sıcaklığına bağlıdır. Bu süre 12–15°C’de 5 gün, 15–20°C ve üstündeki sıcaklık larda ise 3 gündür.  

Diklorvos uygulamalarında bir ton ürüne bir litre ilaçlı su püskürtülerek ürünün  üzeri en az 24 saat süreyle kapatılır. Bu uygulamada sıcaklık en az 25°C olmalıdır. 

Boşluk ilaçlaması: Diklorvos etkili maddeli preparatların buhar etkisinden  yararlanmak amacına yönelik olan bu ilaçlama un üreten ve depolayan birimlerde  istif, yığın veya makine aralarındaki boşluklara uygulanır. İlaçlanan birim en az 16  saat kapalı tutulur. Dolu ambar ilaçlaması ve boşluk ilaçlaması ile ilgili ayrıntılı  bilgi için" Alüminyum fosfit, Metil bromit ve Diklorvos etkili maddeli preparatların ambar zararlılarına karşı fümigasyon yöntemine göre uygulanması ile  ilgili teknik talimata bakınız.  


7. UYGULAMANIN DEĞERLENDİRİLMESİ 


Boş ambar ilaçlamasında beklenti ambardaki tüm zararlıların ölmesidir. İlaçlama  öncesi ambara ürün konulmadan önce ambar köşe bucak taranarak canlı ve ölü zararlı durumuna göre ilaçlamanın başarılı olup olmadığı denetlenir.  

Koruyucu ilaçlama ile ürünün, en az 6 ay süre ile zararlılardan korunması  amaçlanır. İlaçlamadan sonra, aylık aralıklarla, ürünün değişik kesimlerinden  örnekler alınır. Bu örnekler oda koşullarında 6 gün bekletildikten sonra canlı zararlı  organizma içerip içermediği incelenerek ilacın etkisinin sürekliliği kontrol edilir. 

Dolu ambar ilaçlamasının yöntemi olan fümigasyondan %100 etki beklenir. 

Fümigasyonun etkisini saptamak amacıyla, fümigasyondan sonra üründen alınacak  örneklerde canlı ergin, larva ve pupa olup olmadığı araştırılır. Daha sonra bu  örnekler, tane içinde gelişen böcekler için bir süre (2 ay kadar) bekletilir. Böcek  çıkışı olup olmadığı saptanır. Tüm bu incelemelerden elde edilen sonuçlara göre  fümigasyonun başarılı olup olmadığı belirlenir.  

Boş ambar fümigasyonunda hedef, fümigasyon yapılan yerdeki tüm zararlıların  ölmesidir. Fümigasyon sonunda, ortamdaki canlı/ölü zararlı durumu belirlenerek ilaçlamanın başarısı belirlenir.  

Hububat ambar zararlılarına karşı mücadele uygulamaları, olası bulaşmaların  önlenmesi ve olan bulaşmaların yok edilmesi amacı ile yapılır. Başka bir deyimle,  hedef zararın oluşmaması yada olduğu noktada durdurulmasıdır.  

Dolu ambar ilaçlamalarında, çevre ile ilgili bazı sorunların önlenmesi üzerinde durulmalıdır. Bu uygulamalar mümkün mertebe meskûn yerlerden uzak yerlerde  yapılmalı, uygulama ortamlarında bir uyarı işareti kesinlikle bulunmalı ve  fümigasyon işlemi bu konuda yetişmiş teknik elemanlar tarafından yapılmalıdır.  

HEMEN TEKLİF ALIN
WhatsApp
Hemen Arayın
Hemen İletişime Geçin

PROFESYONEL İLAÇLAMA ÇÖZÜMLERİ

YAŞAM ALANLARINIZDA İSTENMEYEN MİSAFİRLERE KARŞI SİZLERİ KORUYORUZ.

İLETİŞİM